HISTORIE

Sinds 1583!

Al meer dan 150 jaar is het interieur van Herberg de Pot onveranderd gebleven, maar de geschiedenis van De Pot brengt ons helemaal terug naar het jaar 1583.

HET BEGIN

Het jaar 1583

In een geschrift van 1583 wordt de Herberg al vermeld als ”Die Poth”. Dus voor die tijd moet het al gesticht zijn, maar hier is geen helaas documentatie van.

DE POT

In de 17e eeuw

Rond 1600 was De Pot waarschijnlijk onbewoond, want het grootste deel van de grond eromheen lag destijds braak. Dit was het gevolg van de omstandigheden tijdens de 80-jarige oorlog. Eind 17e eeuw werd de Goorse pastoor eigenaar van de Pot.

EIGENAREN

Familie Scholten

Na diverse wisselingen van eigenaren sinds de 17e eeuw, kocht de familie Scholten De Pot in 1832. Zij hebben het pand herbouwd en breidden de grond verder uit tot ruim 28 hectare. Generaties volgden elkaar op, en veel later werd ”De Deel” omgebouwd tot kleine feestzaal.

VERANDERINGEN

Op en rond het erf

In 1975 werd de kapschuur aan de andere kant van de Potdijk door brand verwoest. Op die plaats vind je nu een geasfalteerde parkeerplaats. Naast de parkeerplaats waar nu een transformator-gebouw staat stond vroeger ook nog een schuur. Een schilderij boven de schouw in de gelagkamer is daar stille getuige van.

VIDEO

In het nieuws

RTV Oost maakte deze prachtige rapportage over ons. Enige tijd geleden nam Susan het stokje over van haar vader Henk. Zo blijft Herberg de Pot in de familie en is Susan daarmee de zevende generatie! Meer hierover zie je in de video.